Kuvia Tapio Luoman lähtömessusta ja juhlakahveilta 27.5.2018

Kuvat: Aarne Laasonen

Piispa Tapio Luoma. Kuva: Eija Harju

Piispa Tapio Luoma

Tapio Luoma toimi Espoon hiippakunnan piispana 1.2.2012-31.5.2018 välisen ajan.  Arkkipiispa Kari Mäkinen vihki hänet piispaksi 12.2.2012 Espoon tuomiokirkossa. Arkkipiispaksi hänet valittiin 1.3.2018 ja arkkipiispan virkaan asettaminen tapahtui 3.6.2018 Turun tuomiokirkossa.

Tapio Luoma vihittiin papiksi 1987. Oppiarvoltaan hän on teologian tohtori, väitöskirjan aiheena oli teologian ja luonnontieteiden suhde. Ennen piispaksi valintaa hän työskenteli apupappina ja kappalaisena Peräseinäjoella 1987–1998, Ilmajoella kappalaisena 1998–2002 ja vuosina 2002-2012 Seinäjoen kirkkoherrana. Lapuan hiippakunnan pappisasessorina hän toimi 2001–2007 ja Etelä-Pohjanmaan rovastikunnan lääninrovastina 2010–2012.

Kirkolliskokouksen jäsen Luoma on ollut vuodesta 2008. Vuoden papiksi hänet valittiin 2000. Luomalla ja hänen vaimollaan on kolme aikuista lasta.

Tapio Luoman lähtöjuhla 27.5.2018

Arkkipiispa electus Tapio Luoman tunnelmallista lähtömessua vietettiin kauniina kesäsunnuntain iltana Espoon tuomiokirkossa. Messun toimitti piispa Luoma, avustavana pappina toimi Marja Malvaranta, urkurina Petri Koivusalo ja  kitaraa soitti Markku Perttilä. Mukana toimittamisessa oli tuomiokapitulin henkilökuntaa. Virret laulettiin Suvilinnun laulut 2018- kirjasesta. Messun lopussa piispa luovutti  piispan hiipan ja sauvan sekä riisui piispan kaapunsa, joka asetettiin kirkon alttarikaiteelle. Kirkossa vallitsi hetken hiljainen ja haikea tunnelma. Yksi ajanjakso oli tullut päätökseensä.

Messun jälkeen seurakuntatalolla vietettiin juhlahetki, jossa juhlakahvien jälkeen kuultiin puheenvuorot hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Pentti Aspilalta, Espoon kaupinginjohtaja Jukka Mäkelältä, tuomiorovasti Antti Kujanpäältä ja asiantuntija Sirpa Tirriltä. Puheessaan piispa kiitti ajasta, jonka hän on ollut Espoon hiippakunnan piispana ja ajatuksistaan siirtyessään arkkipiispan tehtävään. Tuomiorovastilta hän sai lähtölahjana työrukkaset, jotka kuvasivat sitä työurakkaa, mikä hänellä on arkkipiispana edessään.

Piispa Tapio Luoma saarnaa Espoon tuomiokirkossa pappisvihkimyksessä 3.6.2012