Kuvia SyysMatin Markkinoilta

Kuvat: Maarit Malinen

 

Tulostettava versio

Yhdessä -palkinto 2018

Espoon hiippakunnan järjestyksessä toinen Yhdessä -tunnustuspalkinto on myönnetty Espoon tuomiokirkkoseurakunnalle.

Palkinnon myöntämisperusteissa todetaan, että palkinto myönnetään tunnustuksena innovatiivisesta yhdessä tekemisestä SyysMatin Markkinoilla.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta on järjestänyt SyysMatin Markkinat jo kymmenenä perättäisenä vuotena. Tapahtumalla halutaan tehdä kirkkoa ja Espoon tuomiokirkon kirkonmäkeä tutuksi osana kaupunkiyhteisöä.

Markkinoiden järjestämiseen osallistuu suuri joukko vapaaehtoisia ja työntekijöitä. Mukaan on valikoitunut myös eri alojen toimijoita, esimerkiksi pienyrittäjiä, joiden myyntituotteet noudattavat perinnehenkiä. Markkinat on suunnattu kaikenikäisille ja lapsille on omaa ohjelmaa askartelu- ja toimntapajoineen. Tarjolla on myös hengellistä sisältöä ja musiikkia.

SyysMatin Markkinoita organisoi ja kehittää suunnittelutiimi, jonka jäsenet edustavat eri työaloja viestinnästä diakoniaan. Tapahtumassa on vieraillut vuosittain noin 10 000 kävijää.

 

SyysMatin Markkinat 2008−2017

 

SyysMatin Markkinat järjestettiin Espoon tuomiokirkonmäellä nykymuotoisena ensimmäisen kerran Espoon 550-juhlavuoden 2008 merkeissä. Tarkoituksena oli elvyttää vanha paikallinen perinne ja luoda nostalgiset markkinat tuomiokirkon miljööseen, jossa vieraillessaan espoolaiset voisivat tuntea kuuluvansa sukupolvien ketjuun.

 

Markkinoiden historiasta

 

Markkinoiden historia ulottuu keskiajalle asti. Kaupallisen tapahtuman lisäksi kyseessä oli myös kirkollinen juhla, jota vietettiin keskiaikaisen Espoon kirkon suojeluspyhimyksen, evankelista Matteuksen mukaan. Markkinoiden yhteydessä vietettiin sadonkorjuujuhlaa, ja tiettävästi markkinat olivat myös pestuutapahtuma.

 

Markkinat olivat keskiajalla kirkon nimikkopyhimyksen muistopäivänä. Espoon tuomiokirkon nimikkopyhimys on tradition mukaan apostoli Matteus. Läntisen kristikunnan pyhimyskalenterin mukaan 21.9. on apostoli ja evankelista Matteuksen muistopäivä. Tämän vuoksi SyysMatin Markkinat pyritään järjestämään tuota päivää lähimpänä viikonloppuna, ja se on useimmiten syyskuun kolmas viikonloppu. 

 

Markkinapaikkana Kirkonmäki oli keskellä vanhaa Espoon pitäjää. Kyläläiset kokoontuivat markkinoille tapaamaan toisiaan, huvittelemaan ja tekemään tarpeellisia hankintoja talvea varten. Markkinat olivat pyhäpäivän pyhittämisessä poikkeus. Silloin sai kirkon luvalla tehdä työtä, myydä tavaroita ja jopa huvitella. Kirkkorakennuksen varjo ja paikallisen papiston läsnäolo muistuttivat elämän vakavammasta puolesta.

 

Markkinoiden toteuttamisesta

 

SyysMatin Markkinat muotoutuvat useiden henkilöiden osallistumisesta. Espoon tuomiokirkkoseurakunnan valmisteluryhmä päättää markkinoiden aikataulusta sekä suunnittelee ja koordinoi toimintapaikkojen toteutusta. Vapaaehtoisten talkoolaisten ja työntekijöiden yhteisellä työllä luodaan tapahtuman ulkoiset puitteet. Perinteen mukaisesti SyysMatin Markkinoille on osallistunut myös ulkopuolisia myyjiä, yhteisöjä ja muita toimijoita. He ovat osaltaan luomassa tunnelmaa, sitä markkinahenkeä.

 

Markkinoille osallistuvat toimijat

 

SyysMatin Markkinoille tuleville toimijoille suunnatussa informaatiossa painotetaan tapahtuman perinnehenkisyyttä. Kojumyyjille toiveena on noudattaa käsityöläisperinteen vaalimista ja luonnollisista raaka-aineista valmistettujen tuotteiden myyntiä. Lisäksi heitä muistutetaan, että tuotteiden tulisi olla sopivia seurakunnan järjestämässä tapahtumassa myytäviksi.  Myyntipaikkahakemuksessaan yrittäjä sitoutuu noudattamaan yhteisiä pelisääntöjä ja kunnioittamaan markkinoiden henkeä.

 

Markkinoilla on ollut vuosien varrella 60–80 myyntipaikkaa ja tuotteita melkoinen kirjo. Perinteisten tekstiilituotteiden ohella on ollut koriste-esineitä, käyttötarvikkeita, elintarvikkeita, leivonnaisia, mukana erikoisempiakin tuotteita, kuten valkosipulimarinoituja manteleita. Erityisen vaikuttavia ovat aina olleet sepän taontaesitykset.

 

Seurakuntamme omien toimintapiirien lisäksi on osallistunut yhteistyökumppaneita ja seurakunnan lähellä toimivia yhteisöjä. Ruotsinkielisen seurakunnan toimintapiirit ovat olleet perinteisesti markkinoilla. Seurakuntamme Ystävyysseurakunnista on myös ollut mukana omat edustajansa. Paikallisen ekumenian merkeissä on ortodoksinen seurakunta osallistunut muutaman kerran markkinoille.

 

Seurakunnan järjestämä ohjelma

 

Seurakunnan tarjoama oma ohjelmatoiminta on ollut monipuolista toimintapisteissä eri puolilla markkina-aluetta. Erityisesti lapsiperheille oli suunnattu runsaasti maksutonta ohjelmaa. Vuosien varrella markkinoilla ovat vierailleet monet lemmikit ja kotieläimet, kuten ponit, kanit, kanat, lampaat, veto- ja halikoirat. Tänä vuonna erikoisuuksina olivat villasika ja viljakäärme. Eläimet ovat osoittautuneet markkinoiden kestosuosikeiksi. Ponien taputus, koirien halaus, lampaiden paijaus ja kanojen ihmettely on ilmeisen merkittävä elämys kaupunkilaislapsille.

 

Lasten puuhapajan askartelupiste oli seurakuntatalossa, jossa myös saattoi valmistaa oman keppihevosen. Joen varrella oli ongintapiste, mutta siellä saattoi myös askarrella kaarnalaivan tai linnunpöntön. Hieman vanhemmat saattoivat kokeilla jousiammuntaa Pitäjäntuvan edessä.

 

Ulkoilutoimintaa tarjosivat polut: pieni pyhiinvaellus, kollipolku ja kirkkomaan kasvit. Kollipolulla saattoi Kollikirjojen historiallisessa hengessä tutustua Espoon kirkollisiin vaiheisiin, kuten paikalla kokeiltavaan jalkapuuhun. ”Kirkkomaan kasvit”-polun avulla saattoi käydä tutkimassa hautausmaan erityisiä puita ja kasveja. Kirkon hautausmaahan ja tuomiokirkkoon saattoi tutustua esittelykierrosten opastuksissa.

 

Markkinoilla on myös kerätty varoja kansainvälisen vastuun ja lähetystyön kohteisiin. Vuonna 2017 erityiskohteena oli Suomen Lähetysseuran Etiopian kuivuuden uhrien auttaminen.

 

Hengellistä

 

Sunnuntaina vietettiin kaksikielistä (suomi-ruotsi) perinnemessua, jossa oli käytössä 1900-luvun alun messukaava, vanhaa virsikirja ja vanha raamatunkäännös. Seurakuntatalolla oli tarjolla vaihtoehtoisempaa hengellistä toimintaa. Paikalla oli mahdollisuus tehdä itselleen omat rukoushelmet. Aulassa oli seurakuntamme ikonimaalarien työnäytös, jossa he kertoivat maalaustekniikasta ja ikonien hengellisestä sanomasta. Halukkaat saattoivat itse kokeilla maalausta heidän ohjauksessaan. Paikalla oli myös pienehkö ikoninäyttely.

 

Kaffetta ja huikopalaa

 

Markkina-alueella kierteli kolme ”Kahvikärryä”, josta saattoi ostaa kahvia. Kiireiset myyjät ja markkinavieraat tuntuivat arvostavan tätä palvelua. Idean taustalla on ajatus välillisestä seurakuntalaisen kohtaamisesta. Kahvimukin äärellä voi myös kohdata työntekijän ja näin seurakunta saa kasvot. Seurakunnan soppatykki (vm 1942) myi perinteistä hernekeittoa seurakuntatalon pihalla. Pitäjäntuvalla toimi ”Nostalgiakaffeteria”, jonka ideana oli toimia vanhanaikaisena kahvilana pöytiintarjoiluineen.

 

Talkoolaiset markkinavieraiden keskellä

 

Markkinat ovat myös melkoinen vapaaehtoistyön ponnistus. Samalla erilaiset vapaaehtoisten tehtävät antavat mielekkään mahdollisuuden osallistua hyvän tekemiseen. Vapaaehtoisia talkoolaisia on ollut vuosittain 90–110 henkeä eri tehtävissä eripituisia aikoja. Talkoolaisten työvuorot olivat kahden tunnin mittaisia, mutta halutessaan niitä sai tehdä useampia samana päivänä.

 

Työntekijöitä oli paikalla eri tehtävissä ja eripituisia aikoja 40–60 henkeä. Työntekijöitä on ollut kaikista seurakunnan ammattiryhmistä.

 

Talkoolaiset ja työntekijät tekivät samoja tehtäviä eri tilanteissa. Tarkoituksena on ollut auttaa eri ammattiryhmistä olevien työntekijöiden ja vapaaehtoisten kohtaamista yhteisen tehtävän äärellä. Tästä on ollut merkkinä myös se, että niin työntekijät kuin vapaaehtoiset ovat pukeutuneet SyysMatin Markkinoiden tunnistettaviin talkoovaatteisiin.

 

Markkinoiden järjestelyissä on pyritty korostamaan seurakunnan läsnäoloa järjestämällä monipuolista omaa toimintaa ja markkinoiden omin talkoovaattein ja nimilapuin nostaa työntekijöiden ja vapaaehtoisten näkyvyyttä markkinavieraiden keskellä. On helppo kysyä jotain, kun näkee, ketkä kuuluvat järjestävään tahoon.

 

SyysMatin markkinoiden viikonlopun kävijämäärä on vakiintunut vuosien varrella noin 9.000–11.000. Hieman vaihtelua on aiheuttanut säätila. Markkinavieraiden, vapaaehtoisten, myyjien ja seurakunnan työntekijöiden antamien palautteiden perusteella tapahtumaa voidaan pitää onnistuneena. Erityistä kiitosta saa markkinoiden leppoisa tunnelma, joka houkuttelee väkeä paikalle vuodesta toiseen. Paras todiste nykyajan SyysMatin Markkinoiden onnistumisesta on sen kymmenvuotinen historia.

 

Hallintokappalainen

Alarik Corander

SyysMatin Markkinoiden isäntä

Espoon tuomiokirkkoseurakunta

p. 09 8050 3511, 040 531 1033

alarik.corander [at] evl.fi

 

Verkkosivut: www.syysmatinmarkkinat.fi

Facebook: SyysMatin Markkinat

Instagram: SyysMatin Markkinat

 

 

Yhdessä ‐palkinto

Yhdessä –palkinnolla halutaan kannustaa yhdessä tekemistä Espoon hiippakunnan seurakunnissa. Palkinnon saajaa valittaessa korostetaan työalarajat ylittävää, yhdessä seurakuntalaisten ja luottamushenkilöiden kanssa tehtävää seurakuntatyötä, joka on uutta kehittävää, luovaa ja innovatiivista. 

Palkinnolla nostetaan esiin uusia toimintoja ja hyvintoteutettua perustoimintaa, joka täyttää     yhdessä tekemisen tunnusmerkit. Palkitaan yhdessä yrittämistä, joka liittyy työn merkitykseen, työn iloon, rakenteisiin ja hengelliseen elämään. Palkinnon saajana voi olla seurakunta, seurakuntayhtymä, tiimi, projekti tai seurakuntarajat ylittävä yhteistyötoiminto.

Palkinto myönnetään vuosittain ja sen myöntämisestä päättää piispa. Symbolisena palkintona toimii ystävyyshiippakunnassa valmistettu risti. Tunnustuspalkinnon saajat merkitään tuomiokapitulin viraston seinällä olevaan hiippakuntakarttaan.