Tulostettava versio

Espoon hiippakunnan tuomiokapitulin juhlaistunnossa (2.1.2004) paljastettiin hiippakunnan piispan vaakuna, hiippakunnan oma vaakuna sekä piispan risti ja sauva. Vaakunat ja sauvan on suunnitellut heraldikko, taiteilija Tapio Vallioja.

Suunnittelussa pohjana on ollut valo. Kun päätettiin perustaa nimenomaan Espoon hiippakunta, sen läpi kulkee Kehä III. Taiteilija sai vaikutteen kehästä, sädekehä on myös heraldinen symboli. Vaakunassa sekä sauvassa on kehällä 24 tähtisakaraa, jotka kuvastavat hiippakunnan seurakuntia. Kaiken keskellä on risti, joka taiteilijan mielessä kuvastaa piispaa, joka kaitsee laumaansa.

Espoon hiippakunnan vaakunaselitys on: sinisessä kentässä sädekoroinen rengas, keskellä kreikkalainen risti, molemmat kultaa.

Taiteilija Vallioja luonnehtii vaakunan kautta syntyvää mielikuvaa uudesta hiippakunnasta valon hiippakuntana.

Piispan vaakuna muodostuu hiippakunnan vaakunasta ja piispan sauvasta. Vaakunassa kuvatussa hiipassa symboliikka muodostuu kahdesta kultaisesta elämänpuun oksasta, jotka ovat suorakulman muotoisia. Suorakulmaa pidetään oikeudenmukaisuuden ja tasapuolisuuden symboleina.