Kirkolliskokousedustajien ja hiippakuntavaltuuston jäsenten vaalit Espoon hiippakunnassa
Espoon hiippakunnasta valitaan kirkolliskokoukseen vuosiksi 1.5.2016 - 30.4.2020 seitsemän (7) maallikkoedustajaa ja kolme (3) pappisedustajaa.
Espoon hiippakunnasta valitaan hiippakuntavaltuustoon 1.5.2016 - 30.4.2020 14 maallikkojäsentä ja seitsemän (7) pappisjäsentä.
Ehdokasasettelun päättyminen ja valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjat
Ehdokasasettelu päättyy eli valitsijayhdistyksen perustamisasiakirja ehdokaslistoineen on toimitettava tuomiokapitulille 16.11.2015 klo 16 mennessä.
Vaaliasiakirjat löytyvät kirkon verkkopalvelusta, Sakastista osoitteesta:
http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/sp?Open&cid=Content2C39D4
Ehdokkaaksi asettuminen
Kirkolliskokouksen maallikkoedustajien ja hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenten vaalissa vaalikelpoisia ovat viimeistään 9.2.2016 18 vuotta täyttävät hiippakuntaan kuuluvan seurakunnan kristillisestä vakaumuksesta tunnetut konfirmoidut jäsenet, jotka eivät ole vajaavaltaisia (holhouksen alaisia). Myös seurakunnan palveluksessa olevat, pappeja lukuun ottamatta, voivat olla ehdokkaina. Hiippakuntavaltuustoon ei ole vaalikelpoinen tuomiokapitulin palveluksessa oleva henkilö tai virkansa perusteella tuomiokapitulin jäsenenä oleva henkilö.
Kirkolliskokouksen pappisedustajien ja hiippakuntavaltuuston pappisjäsenten vaalissa vaalikelpoisia ovat kaikki hiippakunnan papit. Määräaikaisesti pappisvirasta pidätetty pappi ei kuitenkaan ole vaalikelpoinen.
Oikeus asettaa ehdokkaita
- Kirkolliskokouksen maallikkoedustajien ja hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenten vaalissa vähintään kymmenen (10) vaalissa äänioikeutettua henkilöä voi perustaa valitsijayhdistyksen, joka voi nimetä enintään kolme kertaa niin paljon kuin hiippakunnasta on valittavia jäseniä
- Kirkolliskokouksen maallikkojäsenten vaalissa Espoon hiippakunnassa voi yhdessä ehdokaslistassa olla enintään 21 ehdokasta.
- Hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenten vaalissa Espoon hiippakunnassa voi yhdessä ehdokaslistassa olla enintään 42 ehdokasta.
- Kirkolliskokouksen pappisedustajien ja hiippakuntavaltuuston pappisjäsenten vaalissa vähintään kolme vaalissa äänioikeutettua pappia voi perustaa valitsijayhdistyksen, joka voi nimetä enintään kolme kertaa niin monta ehdokasta kuin vaalissa valitaan.
- Kirkolliskokouksen pappisedustajien vaalissa Espoon hiippakunnassa ehdokkaita voi olla yhdessä ehdokaslistassa enintään yhdeksän (9).
- Hiippakuntavaltuuston pappisjäsenten vaalissa Espoon hiippakunnassa ehdokkaita voi olla yhdessä ehdokaslistassa enintään 21.
- Kirkolliskokousedustajien vaalia ja hiippakuntavaltuuston vaalia varten tarvitaan erilliset valitsijayhdistykset, joiden jäsenet voivat kuitenkin olla samoja. Joku valitsijayhdistyksen jäsenistä on nimettävä asiamieheksi ja joku puolestaan tämän varamieheksi. Asiamies ja varamies eivät voi olla itse ehdokkaina. Muut valitsijayhdistyksen jäsenet voivat olla myös itse ehdokkaina.
Äänioikeus
- Kirkolliskokouksen maallikkoedustajien ja hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenten vaalissa äänioikeutettuja ovat kirkkovaltuustojen sekä seurakuntaneuvostojen ja yhteisten kirkkovaltuustojen maallikkojäsenet.
- Milloin sama henkilö on jäsenenä sekä seurakuntaneuvostossa että yhteisessä kirkkovaltuustossa, hän käyttää äänivaltaa vain yhteisen kirkkovaltuuston jäsenenä. Seurakuntaneuvostossa hänen sijastaan käyttää äänivaltaa varajäsen. (Yhteisen) kirkkovaltuuston tai seurakuntaneuvoston jäsenenä oleva pappi, riippumatta siitä mihin hiippakuntaan hän kuuluu, ei voi äänestää maallikkoedustajien vaaleissa, vaan ainoastaan oman hiippakuntansa pappisedustajien ja -jäsenten vaaleissa. Seurakunnan hallintoelimeen kutsutaan papin tilalle varajäsen.
- Kirkolliskokouksen pappisedustajien ja hiippakuntavaltuuston pappisjäsenten vaalissa äänioikeutettuja ovat hiippakunnan papit. Viime vaaleista poiketen äänioikeusrajoituksia ei enää ole ja kaikki hiippakunnassa vaalipäivänä kirjoilla olevat papit saavat äänestää. Määräaikaisesti pappisvirasta pidätetyllä papilla ei kuitenkaan ole pappisvirkaan perustuvaa äänioikeutta.
Vaalin toimittaminen
Kirkolliskokouksen maallikkoedustajien ja hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenten vaalit toimitetaan tiistaina 9.2.2016. Äänestäminen tapahtuu seurakunnan kirkkovaltuustossa tai seurakuntaneuvoston jäsenten ja seurakunnasta yhteiseen kirkkovaltuustoon valittujen jäsenten yhteisessä kokouksessa. Yhteisen kokouksen kutsuu koolle seurakunnan kirkkoherra. Kokouksen puheenjohtajana toimii seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja.
Kirkolliskokouksen pappisedustajien ja hiippakuntavaltuuston pappisjäsenten vaalit toimitetaan tiistaina 9.2.2016 rovastikunnan pappien kokouksessa, jonka kutsuu koolle lääninrovasti.
Jos äänioikeutettu ei voi saapua vaalikokoukseen, hän saa lähettää virallisen äänestyslippunsa taitettuna vaalin toimittajalle suljetussa kuoressa, jonka päälle hän on merkinnyt nimensä ja sen, että siinä on hänen äänestyslippunsa.
Vaalikokouskutsussa on ilmoitettava ennakkoäänestysmahdollisuudesta ja sen käyttämisen tavasta. Kutsun mukana on toimitettava ennakkoäänestyksessä tarvittava aineisto.
Vaalilautakunta
Tuomiokapituli on istunnossaan 26.5.2015 asettanut kirkolliskokousedustajien ja hiippakuntavaltuuston jäsenten vaalien toimittamista varten vaalilautakunnan, jonka puheenjohtajaksi on nimetty laamanni Olli Saunanoja, jäseniksi kappalainen Sampo Luukkonen, käräjätuomari Outi Nokso-Koivisto, seurakuntapastori Maija Saario ja kehitysjohtaja Seppo Samila. Varajäseniksi on nimetty kappalainen Kimmo Ansamaa, seurakuntapastori Riitta Haapa-aho, Kira Järves, perinnerakentaja Risto Miettinen ja kappalainen Tuula Peura. Vaalilautakunnan sihteerinä toimii lakimiesasessori Sari Anetjärvi.